piepvandaag-europa

CDA en D66 vinden dat het kabinet Rutte II snel moet komen met hun kijk op de toekomst van Europa. Een speech van de Britse premier David Cameron over de toekomst was aanleiding voor het debat in de Tweede Kamer met premier Mark Rutte (VDD) en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

Cameron sprak in zijn speech over een referendum onder de Britse bevolking over een mogelijk vertrek uit Europa. Het referendum wordt niet direct gehouden, pas na onderhandeling over de verdeling van de bevoegdheden van Europa. De Brit wil meer zaken vanuit Londen kunnen beslissen. Uiterlijk in 2017 wil Cameron de Britten een keuze laten maken over een mogelijke opzegging van het EU-lidmaatschap.

Alexander Pechtold (D66) vindt dat de visie van Nederland te lang op zich laat wachten. De komende maanden wordt de toekomst van Europa bepaald, terwijl Nederland nog aan een eigen visie werkt, zo stelt hij. Volgens Sybrand Buma (CDA) ‘dendert de Europese trein voort’ en daarom moet het kabinet sneller, uiterlijk in mei,  met een lijst komen van taken die niet horen te vallen onder Brussel.

Rutte haalde aan dat het Nederlandse kabinet in zes maanden een visie moet formuleren, terwijl Cameron hier twee jaar de tijd voor neemt. Timmermans meent dat er zonder Nederlandse visie geen debat plaats vindt over de bevoegdheden in Europa. In het samenstellen van de visie zal volgens Halbe Zijlstra (VVD) het regeerakkoord leidend zijn.

Tags