eu mobiel bellenBinnen de Europese Unie gelden afspraken over de kosten van mobiele telefonie. Er zijn maximale tarieven bepaald, waaraan alle providers zich dienen te houden. Deze maximale tarieven zijn ingevoerd in 2007, en worden elk jaar verlaagd. De Europese Unie heeft besloten om deze maximale tarieven in te stellen, zodat de kosten voor het gebruik van mobiele telefoons in het buitenland niet nog verder zouden oplopen. Deze waren namelijk onnatuurlijk hoog en stonden in geen verhouding met de kosten die er voor de providers aan verbonden waren.

De maximale tarieven zijn ingesteld voor bellen, gebeld worden, het versturen van een SMS en ook voor de gebruik van internet in het buitenland. Bellen mag per minuut maximaal 35 cent kosten, gebeld worden maximaal 10 cent en het maximale tarief voor het versturen van een SMS is 11 cent. Dit zijn de kosten die gelden vanaf juli 2012. Deze tarieven worden elk jaar bijgesteld en gaan steeds verder omlaag. Vanaf 1 juli 2013 zullen deze maximale tarieven weer worden verlaagd.

Internet mag op dit moment maximaal 83 cent per MB kosten en ook dit tarief zal verlaagd worden per juli 2013. Sinds juli 2012 zijn er ook regels vastgesteld voor mobiel internet in de Europese Unie. Op dit moment is het voor providers verplicht om de klant te waarschuwen wanneer de kosten voor je mobiele internet bijna de 60 euro passeren. De Europese Unie streeft ernaar om ook afspraken te maken voor de tarieven die gelden buiten Europa.

Tags