Er wordt meer krediet gegeven voor creditcards. In Nederland betaalt echter slechts 2 procent van de consumenten ermee, tegenover 50 procent in de Verenigde Staten. Het is belangrijk om de kosten van je creditcard in de hand te houden, want anders kan het een erg dure vorm van krediet zijn.

Hoe kun je de kosten voor je creditcard nou beperken?

Ten eerste is het verstandig om je creditcard niet te gebruiken om contant geld uit een geldautomaat te halen. Per keer dat je met een creditcard geld opneemt, betaal je namelijk minstens 4,50 euro en dat is natuurlijk zonde van het geld. Nog duurder is het wanneer je bij een loket in een bank geld opneemt. Over het algemeen wordt er dan minimaal 3 procent transactiekosten in rekening gebracht. Gebruik daarom een bankpas om geld op te nemen.

kosten-pinnen-creditcard

Ten tweede loont het om aanbieders van creditcards met elkaar te vergelijken. Zoek op internet naar vergelijkingssites die kosten en rentetarieven op een rijtje zetten. Er zijn drie soorten aanbieders:

  1. creditcardmaatschappijen,
  2. banken
  3. en winkels of verenigingen.

Afhankelijk van je financiële situatie kies je het type dat voor jou het beste is.

Als laatste is het van belang om kosten meteen af te lossen. Als je aankomen namelijk binnen de termijn laat afschrijven, betaal je geen rente. Daarna lopen de kosten snel op.

Rentestanden van de creditcard

De rentes op creditcards zijn over het algemeen erg hoog. Wanneer je verschillende creditcards met elkaar vergelijkt, zie je dat de rentes over het algemeen variëren van zo’n 12 tot maar liefst 15 procent, wat het wettelijk maximum is.

De rentes op consumptief krediet daarentegen zijn beduidend lager dan op een creditcard. Zo variëren de rentes op een doorlopend krediet tussen de 5 en 10 procent, aan de hand van de looptijd en de hoogte van de lening. De rentes op persoonlijke leningen zijn hiermee vergelijkbaar: tussen de 5 en 9 procent. Omdat de rente op een consumptief zoveel lager is dan op een creditcard, kun je je creditcardschulden aflossen met bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Wanneer je creditcardkosten binnen de betalingstermijn aflost, leen je namelijk gratis. Als je over voldoende geld beschikt dus bijvoorbeeld via een consumptief krediet – om de kosten af te lossen, is er niets aan de hand en bouw je geen torenhoge schulden op.

 

Lees ook: Een veilig gebruik van creditcards (pdf)

Tags