In navolging van het bericht dat de kosten voor roaming – het gebruikmaken van een buitenlands netwerk – sinds 2007 middels maximale tarieven aan banden worden gelegd, is er nu nog beter nieuws voor EU-burgers die regelmatig naar het buitenland afreizen. Het voorstel tot afschaffing van extra dataroamingkosten is op 3 april jongstleden met grote meerderheid van het Europees Parlement goedgekeurd.

Neelie Kroes

Onze Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes is verantwoordelijk voor de Digitale Agenda. Een uiterst zware en cruciale portefeuille, omdat er grote stappen moeten worden gezet met het oog op digitale innovatie, zodat Europa de aansluiting met landen als de Verenigde Staten en China niet verliest. Belangrijke speerpunten op haar agenda zijn het creëren van één vrije digitale markt, aangezien 50 procent van de Europeanen zijn inkopen online doet, en het bevorderen van de ICT-sector, dat positieve economische ontwikkelingen tot gevolg heeft en werkgelegenheid creëert.

Mobiel bellen en internetten

De cijfers liegen er niet om: 47 procent van alle Nederlanders gebruikt zijn mobiel in het buitenland niet, uit angst voor exorbitant hoge bedragen op de volgende factuur. En 15 procent zet zelfs zijn telefoon helemaal uit eenmaal de landgrenzen gepasseerd. Uit onderzoek van de Europese Unie blijkt dat EU-burgers elk jaar gezamenlijk 5 miljard euro teveel aan mobiele telefoonkosten betalen in het buitenland. Veel telecombedrijven zitten dus logischerwijs niet te wachten op deze afschaffing. De bal ligt nu bij de Raad die zich over het voorstel zal buigen.

Maar naar alle waarschijnlijkheid ligt er een mooi kerstcadeau onder de boom van 2015 op ons te wachten…

Tags