roaming-parijsHet had een kerstcadeau moeten zijn: de goedkeuring van het Europese Parlement voor afschaffing van extra dataroamingkosten voor internetgebruik in het buitenland per 15 december 2015. Alleen de Europese Raad moest zich er nog over buigen. Die gesprekken werden echter meerdere keren uitgesteld en in november was er nog geen akkoord bereikt. Leden van de raad twijfelden over de haalbaarheid van het voorstel. Nu blijkt dat het mogelijk nog tot 2018 voor Europese providers is toegestaan om roamingkosten te rekenen voor jouw telefoongebruik in Europa. Dat zou komen uit een voorstel van de voorzitter van de Europese Raad. De lidstaten bespreken dit nieuwe voorstel volgende week. Goedkeuring moet daarna nog volgen van het Europees Parlement en de Europese Commissie, dus niets is nog zeker.

Waarom duurt het zo lang?

roaming-postHet voorstel betrof het afschaffen van kosten voor telefoongebruik in een ander Europees land en de invoering van Europese netneutraliteit. De Europese lidstaten zien wel het belang in om de huidige roamingtarieven snel aan te pakken, maar willen meer tijd om een nieuw roamingsysteem in te voeren. Dat komt omdat zij willen dat providers niet meer kosten hebben aan klanten in het buitenland dan ze aan betaling ontvangen van die klanten. Bij afschaffing van roamingkosten moeten daarom eerst de groothandelsprijzen die providers elkaar onderling rekenen worden gereguleerd. Ook wachtten veel lidstaten op een rapport van BEREC. Die maakte in december al bekend dat het afschaffen van roamingkosten voor het eind van 2015 niet haalbaar was.

Wat wil Nederland?

Ons land wil prijsdiscriminatie in het internetverkeer verbieden. Wel wil de regering dat er goede afspraken worden gemaakt over de onderlinge kosten en een zogenoemde Fair Use Policy. Dat houdt in dat excessief dataverkeer niet mag leiden tot vertraging van het netwerk. Daarnaast is in Nederland netneutraliteit al wettelijk vastgelegd. Dat houdt in dat iedereen toegang moet hebben tot internet en er niets geblokkeerd of vertraagd mag worden. Binnen Europa is men nog verdeeld over de mate waarin netneutraliteit moet worden vastgelegd. Wel is duidelijk dat providers geen onderscheid mogen maken tussen vergelijkbare diensten en applicaties. Welke kant het op gaat en wat dit voor telefoongebruikers in Nederland betekent, zou in de loop van dit jaar moeten blijken.

Tags