Ruim 3000 EU-ambtenaren verdienen meer dan de Nederlandse minister-president Mark Rutte (VVD) is de schatting van het kabinet. De Duitse krant Die Welt stelt zelfs dat het om ruim 11.000 Europese ambtenaren gaat.

CDA-Kamerlid Peter Omtzigt zegt geschokt te zijn dat er geen exacte aantallen gegeven kunnen worden, terwijl er donderdag 7 en vrijdag 8 februari over de EU-begroting wordt onderhandeld. Het Nederlandse kabinet heeft op dit moment geen inzicht in de toeslagen van permanente expats en ambtenaren met gezinnen. De vergelijking met de nettosalarissen van de EU-ambtenaren en Rutte kan daarom niet gemaakt worden.

Premier Rutte (VVD) strijdt al langer tegen de ‘bizar’ hoge salarissen van de
EU-ambtenaren, maar ondervindt naar eigen zeggen veel weerstand:

De Europese ambtenaren dreigen te staken wanneer hun salarissen niet worden verhoogd. Buitenlandse Zakenminister Timmermans (PVDA) keurt de staking af nu Nederlandse ambtenaren op de nullijn zitten, en in Zuid-Europa de lonen zelfs worden verlaagd. Hij zet de komende dagen in op een versobering van de Europese salarissen en vergoedingen. Door budgetten van EU-instellingen onder druk te zetten verwacht Timmermans dat zij gedwongen worden naar de salarissen te kijken.

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie is ‘het seizoen van de onzinnige verhalen blijkbaar begonnen.’ Hij stelt dat de Duitse pers alle toeslagen, voordelen en aftrekposten mee heeft gerekend bij de EU-salarissen, maar dit bij de Duitse salarissen is ‘vergeten’.

 

Tags