roaming-strandOp het moment dat je de grens oversteekt, heb je niet langer het netwerk van je eigen telefoonprovider tot je beschikking. Om toch in het buitenland te kunnen bellen, sms’en en internetten, hebben providers afspraken over het gebruik van elkaars netwerk. De kosten hiervoor belasten zij door aan degene die de telefoon gebruikt; dat komt altijd bovenop de maandelijkse kosten voor het afgesloten abonnement. Op de hoogte zijn van de regels omtrent kosten voor telefoongebruik in het buitenland (roaming) kan daarom een nare rekening achteraf besparen.

Maximale tarieven

In Europa gelden al langere tijd specifieke regels omtrent de kosten voor roaming. Om de telefoongebruiker te beschermen, liggen er maximale tarieven vast voor mobiel bellen, sms’en en internetten in een ander Europees land. Die tarieven dalen door afspraken binnen Europa vanaf 2012 en er zijn zelfs plannen om de extra kosten voor mobiel gebruik in het buitenland helemaal af te schaffen. Dit zijn de maximale tarieven die nu gelden voor het gebruik van je telefoon in het buitenland:

Bellen €0,2299 per minuut
Gebeld worden €0,0605 per minuut
Sms €0,0726 per sms
Internet €0,242 per MB

Automatische waarschuwing internet

Daarnaast zijn er afspraken over het limiet van mobiel internet in het buitenland. Dat ligt op €60,50. Op het moment dat die kosten bijna bereikt zijn, stuurt de provider automatisch een sms met waarschuwing dat je het limiet hebt bereikt en niet langer kunt internetten. Wil je toch meer verbruiken, dan moet je een sms terugsturen. Vanaf dat moment krijg je echter geen waarschuwingen meer en weet je dus pas achteraf wat het verbruik en de kosten zijn.

Uitzonderingen!

De Europese regels omtrent maximale tarieven voor roaming gelden alleen in de landen van de Europese Unie. Dat betekent dat je in de volgende landen niet profiteert van de maximale tarieven: Zwitserland, Noorwegen, Turkije, Liechtenstein, IJsland, Monaco. In deze landen kunnen de kosten voor dataverbruik flink oplopen.

De blauwe landen zijn aangesloten bij de EU. In die landen zijn de regels m.b.t. roaming van toepassing.

De blauwe landen zijn lid van de EU. In die landen zijn de roaming-regels van toepassing.

Tags