roaming-europaVoorlopig lijkt het erop dat je tot 2018 roamingkosten in het buitenland betaalt. Het is daarom goed om te beseffen dat je slimme keuzes kunt maken als het gaat om telefoongebruik in een ander Europees land. Zo voorkom je, totdat de extra kosten voor mobiel internet in Europa daadwerkelijk zijn afgeschaft, een te hoge telefoonrekening na een bezoek aan een ander land.

Aparte bundel voor buitenland

Of je nu een abonnement met telefoon, prepaid of Sim Only abonnement hebt, de meeste providers hebben een speciale buitenlandbundel. Bij een buitenlandbundel kun je tegen het thuistarief voor een bepaalde hoeveelheid bellen, sms’en en internetten in het buitenland. Dat kan bijvoorbeeld een bundel van twee uur per maand zijn. Er zijn tevens dagbundels verkrijgbaar, wat handig is als je slechts een paar weken per jaar op vakantie gaat. Het (internet)verbruik in het buitenland telt dan niet mee voor je eigenlijke bundel in Nederland.

Er ligt een Europees voorstel om providers vanaf 2018 te verplichten een beperkt buitenlandbundel aan te bieden. Buiten die beperking betaal je dan een groothandelstarief. Het voorstel is 5 eurocent per MB of minuut in te voeren als maximum. Op dit moment is het maximale tarief 24 eurocent per MB. Ter vergelijking, met 1 MB kun je zeker 10 pagina’s van de mobiele versie van een website lezen.

Bespaar telefoonkosten

Verantwoord op vakantie doe je zo:

  1. Kijk van tevoren bij je telefoonprovider welke voorwaarden en tarieven in het buitenland gelden voor jouw abonnement.
  2. Vraag na of welke buitenlandbundels ze hebben en bekijk ook hier de tarieven en voorwaarden, zoals looptijd en hoeveelheid gegevens. Controleer daarna of een aparte bundel goedkoper is  dan de Europese tarieven.
  3. Installeer een app die het dataverbruik op je telefoon bijhoudt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan tijdens je verblijf.
  4. Zet dataroaming uit op je telefoon. Je telefoon zal dan geen internetverbinding proberen te maken met een buitenlands netwerk (bellen en SMS’en kan wel altijd). Dat bespaart je nog altijd de meeste kosten.
  5. Wil je toch even internetten, schakel dan roaming tijdelijk in en zet het erna direct uit.
  6. Speel geen video’s via internet af en maak liever geen gebruik van online plattegrond of navigatie. Een film van 1 minuut kost al 3 MB en het raadplegen van een online plattegrond al 1 MB. Zeker buiten de Europese Unie, waar geen maximale tarieven gelden, kunnen de kosten dan hoog oplopen.
  7. Gebruik in plaats van roaming een Wifi-hotspot, die zijn tegenwoordig bij vrijwel elk hotel of terras beschikbaar. Internet is dan gratis.

Wees dus voorbereid voordat je op reis gaat, dan kom je achteraf niet voor een te hoge telefoonrekening te staan.

Zo zet je roaming uit op een iPhone:
roaming-ios

Zo zet je roaming uit op een Android-toestel:
roaming-android

Tags